Vrienden tot behoud van de Rigel

Wordt vriend van ons!!

“Een schip moet blijven varen”

WORDT VRIEND TOT BEHOUD VAN DE RIGEL

De “Vrienden tot behoud van de Rigel” hebben als doel het behoud van het varend maritiem erfgoed m.s. Rigel. Ook u kunt (weer) “Vrienden tot behoud van de Rigel” worden. Met uw financiële bijdrage steunt u het duurzaam varend, zeewaardig en in goede conditie houden van het opleidingsschip m.s. Rigel. Opdat de veiligheid van de opvarenden gewaarborgd is en blijft. Hiermee steunt u ook het Zeekadetkorps Maassluis, dat het schip gebruikt als opleidingsschip.

Wordt nu Vriend van de Rigel voor € 35,- per jaar!

Doneer

Met uw lidmaatschap wordt u Vriend tot behoud van de Rigel”.

U wordt als vriend regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en het onderhoud van de Rigel. U bent op zaterdagen en tijdens evenementen welkom aan boord. Voor vrienden staat de koffie altijd klaar. Vrienden van de Rigel krijgen een donateurpas waarmee u kunt laten zien dat u het in de vaart houden van de Rigel en het jongerenwerk van het Zeekadetkorps Maassluis een warm hart toedraagt.

Jaarlijks worden, na opgave, maar liefst 6 donateurs geloot om samen met een introducee kosteloos deel te nemen aan het captainsdiner aan boord van de Rigel. Vrienden van de Rigel zijn welkom op de nieuwjaarsreceptie waarbij u onder het genot van een hapje en een drankje aan boord kunt bijpraten.

De “Vrienden tot behoud van de Rigel” hebben een eigen Facebook pagina waar u gratis lid van kunt worden en ook zelf foto’s en herinneringen kunt delen.

Steun ons

Hopelijk wilt u ons steunen. En echt, alle beetjes helpen!

Heeft u vragen? Vul dan het contact formulier in en wij reageren snel.

 

Doneer Eenmalig

De voorgeschiedenis van de Vrienden tot behoud van de Rigel

Misschien heeft u al eerder van de Vereniging Vrienden van de Rigel gehoord en misschien heeft u zelfs ooit wel eens een certificaat gekocht om Vriend van de Rigel te worden?

Dan bent u al heel lang ‘onze vriend’. In de jaren ’80 van de vorige eeuw werden certificaten ‘verkocht’ om fondsen te werven voor het behoud van de Rigel als zeevarend korpsschip van het ZKK Maassluis. Veel kadetten hebben destijds hun familie en bekenden Vriend tot behoud van de RigelRigel gemaakt. Begin jaren ’90 is de fondsenwerving ‘professioneel’ aangepakt en werd de Vereniging Vrienden tot behoud van de Rigel opgezet. Met succes, want mede dankzij deze fondsenwerving kon het Zeekadetkorps in die jaren enkele belangrijke investeringen doen in het onderhoud van de Rigel en waren daardoor overzeese reizen mogelijk. Het laatste echte wapenfeit dateert inmiddels uit 2002 toen de vereniging de motorsleepboot Kermit van Smit Tak kon overnemen en schonk aan het ZKK Maassluis.

Met het vertrek van een aantal stuwende krachten verviel de vereniging in een winterslaap. Het vinden van vrijwilligers die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor fondsenwerving is nog niet zo makkelijk. Soms ook ondankbaar werk, want voor één succesje moet men eerst vaak ‘nee’ te horen krijgen. Inkomsten waren er uiteindelijk niet meer en het aanhouden van een bankrekening kost tegenwoordig meer dan het opbrengt. De vereniging Vrienden van de Rigel werd daarmee meer een last dan een lust, terwijl de fondsenwerving juist steeds meer gedaan wordt door bestuur en leiding van het ZKK Maassluis. Met succes, want de Rigel vaart nog steeds. Is in 2017 in het dok geweest, heeft een Certificaat van Onderzoek (CvO) gekregen, de masten zijn vervangen en gaat ook weer naar zee.

In goed overleg is daarom besloten om de vereniging op te heffen en het resterende saldo te schenken aan het ZKK Maassluis. Tegelijkertijd gaan de ‘Vrienden van de Rigel’ met hernieuwde energie door! Familie, vrienden, oud-kadetten en ieder ander die het behoud van de Rigel als varend monument en het jeugdwerk van ZKK Maassluis een warm hart toedraagt kan nu ‘Vriend tot behoud van de Rigel’ worden. [Linkje naar pagina Vrienden van de Rigel]Het is dus niet uit luxe dat de vereniging wordt opgeheven. Fondsenwerving is en blijft noodzakelijk om de Rigel in de vaart te houden en het ZKK Maassluis te steunen bij alle activiteiten. De voormalige loodsboot Rigel is inmiddels langer in gebruik als korpsschip dan zij in actieve dienst was voor het Loodswezen en de jaren beginnen te tellen. Klussen moeten grondig en professioneel aangepakt worden en om te kunnen varen moeten we aan steeds meer regels voldoen. Dit alles kost geld, vele malen meer dan de kadetten bij elkaar kunnen opbrengen. Wordt dus nu (opnieuw) Vriend tot behoud van de Rigel!

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.