Wat doen wij?

Hoe zit de organisatie in elkaar

Dé allerleukste club van Maassluis!

Organisatie

Zeekadetten

De zeekadet kent verschillende opleidingen tot zeekadet. Je begint als aspirant zeekadet vanaf 10 jaar. Daarna zijn er Derde Klas, Tweede Klas en Eerste Klas.

Als je wat ouder bent mag je gaan oefenen met leidinggeven deze periode ben je Dienst Doend Kwartiermeester. Je wordt daarna dus kwartiermeester en kunt later doorstromen naar de onderofficieren.

 

Onderofficier

Als je onderofficier bent, krijg je de leiding over een kleine groep zeekadetten. Je begint als Bootsman vervolgens Schipper en als je echt goed bent, Opper-Schipper.

Officier

Als officier maak je deel uit van de leiding. Elke officier heeft zijn eigen dienstvak. Je begint als Zeekadetofficier der Derde Klasse. Dan volgen er Tweede Klasse, Tweede Klasse-oudste categorie en als laatste Eerste Klasse. Deze laatste rang is voor de Commandant van het korps.

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Zeekadet Officier Eerste Klasse

Bestuur

Het korps wordt geleid door een bestuur. Dit bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en enkele bestuursleden. De meeste bestuursleden zijn zelf ook zeekadet geweest.

Opleidingen

Als kadet leer je veel. Alles over de scheepvaart, zeilen, navigeren, techniek enzovoort. Hiervoor gebruiken wij een “Monsterboekje”. In dit boekje staan allemaal taken die je als kadet moet uitvoeren om een stapje hoger te komen.

Aspirant Zeekadet

Aspirant Zeekadet

De Aspirant Zeekadet volgt een instructietijd van 3 tot 6 maanden. De taken die vermeld staan in het monsterboekje dienen met goed gevolg te zijn doorlopen. Bij goed gevolg wordt de Aspirant Zeekadet geïnstalleerd als Zeekadet der Derde Klasse. Een Aspirant Zeekadet heeft nog geen strepen.

Zeekadet Derde Klas

Zeekadet der Derde Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje maar ook de Algemene Opleiding Sloepgast 2. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Tweede Klasse. Een Zeekadet der Tweede Klasse wordt herkent door een dunne gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Tweede Klas

Zeekadet der Tweede Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Tweede Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet bevordert tot Zeekadet der Eerste Klasse. Een Zeekadet der Eerste Klasse wordt herkent door een dikke gele streep op de epaulet of mouw van het uniform.

Zeekadet Eerste Klas

Zeekadet der Eerste Klasse

De opleiding tot Zeekadet der Eerste Klasse bevat taken uit het Monsterboekje. Daarnaast kan de zeekadet een dienstvak opleiding kiezen. Voor dit dienstvak zijn aparte brevetopleidingen die met een takenboek worden doorlopen. Heeft de kadet al deze taken met goed gevolg afgelegd dan wordt de kadet geïnstalleerd als Kwartiermeester. Een Kwartiermeester wordt herkent door twee dikke gele strepen op de epaulet of mouw van het uniform.

Geschiedenis

Het zeekadetkorps Maassluis is in 1949 opgericht als derde Zeekadetkorps in Nederland. De geschiedenis van het korps is te vinden op een speciale website: Vrienden van de Rigel

Dienstvakken

Nautische Dienst

In dit dienstvak zitten Matrozen. Je begint met het behalen van Sloepgast 2, daarna Sloepgast 1 en dan Meestersloepgast. Deze opleiding heeft als doel de zeekadet goed laten functioneren als bemanningslid aan boord van het korpsschip, een zeil- en/of motorboot. De Nautische dienst is verantwoordelijk voor alles wat er aan dek gebeurt. De kadetten van dit dienstvak hebben allemaal een vaste rol als er met de Rigel wordt gevaren. 

[su_table responsive=”yes”]

Sloepgast 2

Sloepgast 1

Meestersloepgast

[/su_table]

Technische Dienst

De Technische Dienst heeft de verantwoording over alle technische apparatuur aan boord. De machinekamer is het belangrijkste maar lang niet de enige. Denk aan alle elektronische installaties aan boord zoals onder andere, drinkwater, toilet, warmwater, fornhuis, verlichting en de apparatuur op de brug. Tijdens het varen met de Rigel zijn er altijd minimaal 2 machinisten in de machinekamer om alles nauwlettend in de gaten te houden.

[su_table responsive=”yes”]

Machinist 2e klas Machinist 1e klas

[/su_table]

Logistieke Dienst

Dit dienstvak klinkt misschien wat vreemd maar is wel (volgens velen) het belangrijkste aan boord. De kadetten van dit dienstvak zorgen ervoor dat de magen van de bemanning gevuld worden. De werkzaamheden zijn in de kombuis, de pantry’s, de stores en uiteraard aan dek! aardappelen schillen.

[su_table responsive=”yes”]

Hofmeester 2 Hofmeester 1

[/su_table]

Kleding

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen. 
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de uitreiking van de Geuzenpenning of de Dodenherdenking. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.

Steun ons

Projecten

Wij onderhouden alles zelf en kunnen daarom ook veel steun gebruiken. Projectgewijs wordt alles in goede banen geleid. Zo hebben wij het dagverblijf van de kadetten reeds met veel hulp helemaal aangepakt en opgeknapt. In 2019/2020 staan renovatie’s van o.a. een wasplaats en brugdek gepland.

Vrienden van de Rigel

U kunt ons ook financieel steunen. U wordt dan “Vrienden van de Rigel”.

U wordt als donateur en “Vriend” via een mailing op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en het onderhoud van Rigel. Ook bent u uiteraard op zaterdag en tijdens diverse evenementen welkom aan boord om de voortgang met eigen ogen te bekijken. Op vertoon van uw donateurspas aan de loopplank krijgt u van ons ook een lekker kopje koffie. Daarnaast worden jaarlijks maar liefst 6 donateurs uitgeloot om samen met een introducee kosteloos deel te nemen aan het jaarlijkse captainsdiner aan boord van de Rigel. Tevens worden alle donateurs jaarlijks uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie waarbij u onder het genot van een hapje en een drankje aan boord van deze statige dame kunt bijpraten over het afgelopen en het komende jaar. Het onderdeel “Vrienden van de Rigel” heeft een eigen Facebook pagina waar u lid van kunt worden. 

Sponsors

Natuurlijk kunt u ons ook met materiaal steunen. Wij kunnen veel gebruiken en onze wensenlijst is dan ook best wel lang.

Kijk hier (nog niet operationeel)

Veel gestelde vragen

  • Hoe oud moet je zijn om zeekadet te worden?

Je kunt vanaf 10 jaar zeekadet worden. Je begint als aspirant zeekadet en je leert de weg aan boord kennen en je maakt kennis met alle onderdelen van het korps zodat je weet hoe alles heet en waar alles te vinden is.

  • Hoe laat moet je aan boord zijn en dan tot laat?

Elke zaterdag beginnen wij met baksgewijs om 13.30u. Hier wordt verteld wat er die dag op het programma staat. Je kunt echter al vanaf 10:00 uur aan boor terecht. We eten dan aan boord, in de kombuis kun je dan klaar gemaakt eten kopen. Aan het einde van de dag (17.00u) is er weer baksgewijs en daarna is de dag voorbij.

  • En als ik opeens op zaterdag niet kan komen?

Iedereen die niet kan komen moet zich ruim vooraf afmelden via afmelden@zkkmaassluis.nl. Als niemand weet dat je er niet bent dan gaan we bellen met je ouder(s).

  • En als ik al weet dat ik zeekadet wil worden?

Dat is natuurlijk het allerleukste. Vul het inschrijfformulier alvast in en neem je ouder(s) mee naar de Rigel voor een gesprek met de commandant. Dat is allemaal snel geregeld!!

  • Wat moet je meenemen als je komt kijken?

Natuurlijk je glimlach en veel zin. Trek je oude kleding aan en neem een regenpak mee. Wij eten altijd tussen de middag. De hofmeesters maken dan een maaltijd klaar. In de pauze (pikheet) kan je wat kopen in het winkeltje (Toko). 

  • En als er wat bijzonders op de zaterdag gebeurt?

Als het programma iets bijzonders wordt, doet de commandant daar een mededeling over via de email en/of what’s app groep. In de mededeling staan dan alle bijzonderheden vermeld.

  • Mag ik ook overal mee gaan varen?

Ja dat mag, maar altijd onder begeleiding van een onderofficier. Als je eenmaal zeekadet bent, wordt je geleerd hoe je moet varen met de sleepboot, zeil- of wrik vlet.

Wil je zeekadet worden?

Natuurlijk wil je dat! Je kunt 4 zaterdagen gratis komen kijken voordat je een beslissing neemt. Klik op aanmelden en vul je gegevens in. Wij bellen je dan om een afspraak te maken. DOEN!!

Zeekadetkorps Nederland

Veel meer informatie over het Zeekadetkorps Nederland kan je vinden via de site. Klik op de vlag hieronder.