De Rigel heeft van 8 t/m 22 april groot onderhoud ondergaan tijdens een dokperiode bij Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam te Pernis.

Het voornaamste doel van de dokperiode is het in stand houden van de Rigel als historisch varend monument. Door het opleidingsschip M.S. Rigel duurzaam, varend, zeewaardig en in goede conditie te houden blijft de veiligheid van de opvarenden gewaarborgd.

Na een lange voorbereidingsperiode was het zover. Op zaterdag 8 april zijn we met de Rigel en Kermit naar Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam te Pernis gevaren. Alle kadetten hadden de mogelijkheid om mee te varen naar de werf. De Rigel en Kermit werden langszij de kade afgemeerd in afwachting tot er gedokt kon worden. Na aankomst ontscheepten de kadetten en werd er direct door de overgebleven bemanning begonnen aan het onderhoud zodat elk moment bij de werf nuttig besteed werd. De werf had luchtslangen en luchtgereedschap klaar gelegd voor ons. Op dinsdag 11 april werd de Rigel samen met de Kermit ingedokt.

Tijdens de dokperiode zijn er door Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam te Pernis de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Overhalen en waar nodig vervangen van alle inlaat- en buitenboord afsluiters
  • Reinigen en schilderen van de romp
  • Aanbrengen van nieuwe anodes
  • Meten van schroef en roerspeling
  • Polijsten van de schroef
  • Diverse herstel werkzaamheden

Tevens zijn er door diverse sponsors de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Keuren van de ankerkettingen (Vlierodam)
  • Huiddikte meting (MME Group)
  • Keuring voor het Certificaat Van Onderzoek (Register Holland)
  • Controleren en waar nodig vervangen van pakkingen op de huid doorvoeren (Sea Valves Services)

Naast de werkzaamheden door de werf heeft het Zeekadetkorps zelf ook heel veel werk kunnen verzetten. Gemiddeld waren er 13 vrijwilligers per dag aan het werk. Deze vrijwilligers bestonden uit leden, ouders en oud-leden. Er werden lange werkdagen gemaakt, vaak van 7 uur ’s ochtends tot wel half 10 ‘s avonds.

Op donderdag 20 april werden de Rigel en Kermit ontdokt. Na het ontdokken werden de Rigel en Kermit weer langszij de kade gelegd en zijn de laatste afrondende werkzaamheden gedaan. Op zaterdag 22 april zijn we terug gevaren naar Maassluis waar we door vele enthousiaste kadetten en ouders zijn onthaalt. Ook van de bemanningen van andere schepen in de buitenhaven van Maassluis (onder andere van de Elbe en de Steenbank) kregen we complimenten en vele duimen omhoog.

Wij willen alle vrijwilligers, onze eigen leden, ouders en oud leden heel hartelijk danken voor hun inzet tijdens deze succesvolle dokperiode. Op het resultaat mogen we trots zijn!

Deze dokbeurt was niet mogelijk geweest zonder de financiële- en/of materiële bijdrage van de volgende partijen en bedrijven:

Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
  Prins Bernhard cultuurfonds
Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam te Pernis
  Sea Valves Services B.V.
  Hempel B.V.
  MME group
  Nicoverken Holland B.V.
Van der Windt Verpakking B.V.
  Cees de Jong scheepvaartbedrijf (sleepboot Buizerd)
Muehlhan – Damen Shiprepair Van Brink Rotterdam te Pernis
Vlierodam B.V.

Nog een kleine impressie: