Voor een aantal kadetten was het erg vroeg dag. Er werd namelijk reeds om 06:30 uur aan boord van de Rigel afgesproken. We waren namelijk uitgenodigd door het Koninklijk Marine Kadettenkorps, afdeling Oostende. Het Koninklijk Marine Kadettenkorps (KMK) is de Belgische variant van het Zeekadetkorps (ZKK). Het ZKK Maassluis en KMK Oostende hebben namelijk al een jaren lange band met elkaar. Zo zijn meerdere leden die deel hebben genomen aan diverse weekenden en kampen zoals het zomerkamp aan boord van de Rigel.

Deze keer waren de oudere kadetten uitgenodigd voor een praktijk les brandbestrijding. Het KMK Oostende mag namelijk gebruik maken van de faciliteiten van het bedrijf RelyOn Nutec, vestiging Oostende. RelyOn Nutec is ‘s Werelds toonaangevende aanbieder van veiligheidstrainingen op diverse niveaus in organisaties gericht op overleven en het aanleren van de hiervoor benodigde vaardigheden.

Na bijna 3 uur onderweg (met een pauze) waren we ruim om tijd voor het openingsbaksgewijs (apèl). Maar alvorens we daaraan begonnen was het weer een geweldig weerzien van oude bekenden en werden we hartelijk welkom geheten. Na het openingsbaksgewijs werd er begonnen met exercitie waarbij ook de Nederlandse kadetten aan deelnamen. Hierbij zag je toch het eea. aan verschillen tussen de Nederlandse exercitie en de Belgische versie. Hierna werd er theorie instructie gegeven over brandbestrijding waarin onder andere de brandklassen en soorten blussers werden behandeld. Na de lunch was het een klein stukje lopen naar het trainingcentrum van RelyOn Nutec. Daar kregen de kadettten praktijkinstructie brandbestrijding van de Commandant van de afdeling Oostende. De kleine blusmiddelen werden voor dit gebruik gesponsord via de voorzitter van KMK Oostende via de firma Statamat NV.

De kleine blusmiddelen waren natuurlijk een opwarmertje voor het echte werk.. blussen van een brand met brandslang en ademlucht in een speciale container waar de temperatuur zelfs steeg tot maar liefst 280 graden Celsius. Door de instructies wisten de kadetten exact hoe ze de brand moesten bestrijden en dus op een gecontroleerde manier moesten blussen. Dit gaf uiteraard meerdere mooie en indrukwekkende foto’s.

Om 17:00uur waren we weer op tijd terug voor het eindbaksgewijs. Uiteraard gingen we niet naar huis voordat iedereen voldoende afscheid van elkaar had genomen. Maar afscheid is niet voor eeuwig, plannen voor de volgende bijeenkomst zijn gemaakt en binnenkort zien we elkaar terug.

Moe, maar voldaan werd er koers gezet naar Nederland. Onderweg werd er toch nog even gestopt om de schijf van 5 aan te vullen bij het restaurant met de bekende gele M… Om 21:45u was iedereen dan ook weer veilige terug in Maassluis.

We willen het Koninklijk Marine Kadettenkorps, afdeling Oostende en de bedrijven RelyOn Nutec en Statamat hartelijk danken voor deze leerzame en indrukwekkende dag.

Uiteraard was er ook nog een korpsdag aan boord voor de jongere kadetten. Zij hebben onder andere gevaren met een vlet met buitenboord motor. (Helaas zijn hiervan geen foto’s).

Voor iedereen dus weer een geweldige dag!